jump to navigation

Bloggar för konstruktivistiskt lärande augusti 30, 2007

Posted by Peter Johansson in Bloggar, Konstruktivism, Personliga lärmiljöer.
trackback

Har precis läst en avhandling som handlade om konstruktivism i distansutbildningar. Den avhandlingen kom ut 1999 och det slog mig att det är först de senare åren som tekniken verkligen har kommit ikapp och att det är tämligen lätt att skapa lärmiljöer för ett konstruktivistisk lärande. Några exempel på ur bloggar kan fungera för konstruktivitiskt lärande:

  • Tack vare bloggens struktur med kategorier och arkiv så går det att skapa kopplingar till äldre blogginlägg vilket i sin tur ger en möjlighet för den studerande att skapa nya inlägg baserat på tidigare kunskaper och erfarenheter.
  • Det går snabbt att skapa nya inlägg, ta bort och redigare inlägg. Bloggandet en aktiv process där informationen kontinuerligt bearbetas.
  • Med en blogg kan den studerande dela med sig med sina tankar och kunskaper samt föra diskussioner via möjligheten att kommentera inläggen. Genom att själv aktivt läsa andras bloggar och övrigt material lär sig den studerande att tolka olika sanningar och skapa kopplingar.
Annonser

Kommentarer

1. Lena - augusti 30, 2007

Jag håller med! Undrar också om inte det egna skapandet på webben börjar bli ett kraftfullt bearbetningsredskap för information istället för de gamla förlegade studieteknikerna: stryka under, läsa kursivt och sammanfatta. Du tar till dig information, gör en erfarenhet, upplever något och sedan funderar du vidare på det du upplevt genom att omstöpa det i t.ex. en nedtecknad tanke i din blogg. Sen är det bara att vänta på responsen från nå’n annan konstruktivism.

Ha det gott!
Lena


Sorry comments are closed for this entry

%d bloggare gillar detta: